maanantai 23. marraskuuta 2009

Jos ei sauna, terva, viina ja vietnaminsalva...

Virolaisten usko kotikonsteihin influenssan hoidossa tai ainakin sen oireiden helpottamisessa tuntuu olevan vankkaa ja jotenkin ihmisten selkäytimessä. Kyllähän Suomessakin toitotetaan, miten tulee juoda kuumaa, pitää jalat lämpöisenä, helpottaa tukkoista oloa valkosipulilla jne., mutta virolaisten keinovalikoima on huikeasti laajempi - ja laajemmin käytössä.

Mainitsinkin joskus aiemmin, että influenssan torjuntaa vastaan aloitettiin täällä kampanja, jolla on tietysti oma nettisivu. Sivuston mielenkiintoisinta antia on ehdottomasti lukijoiden vinkit flunssan torjuntaan. Laitanpa tähän muutamia palstalla annettuja neuvoja. Viron kielen taitoiset voivat toki käydä niitä itse lukemassa.

- "Kaikkeen vilustumiseen auttaa kuuma sitruuna: yhden sitruunan mehun päälle kuumaa vettä ja hunajaa."

- "Resepti kuumeeseen: kuuma olut. Kuumenna olut, mutta älä keitä, muutoin alkoholi kadottaa parantavat voimansa."

- "Kaikkein vanhin flunssareseptini omasta perheestäni on vietnamisalva. Sitä hierotaan varpaidenväliin. Harmillista vain, että aitoa vietnaminsalvaa ei nykyään tahdo saada mistään". (Lukijat, onko tietoa, mitä ihmeainetta tämä on?)

- "Kun tunnen, että olen tulossa kipeäksi, teen itselleni kuuman jalkakylvyn. Sen jälkeen laitan paksut sukat jalkoihin, menen vuoteeseen ja juon teetä valkosipulilla ja viinalla höystettynä sekä katson televisiosta vain positiivisia ohjelmia."

- "Perheemme flunssahillo: sekoita puoli kiloa hunajaa, 250 g valkosipulia, 250 g sipulia, 250 g raastettua piparjuurta ja 250 g karpaloita. Säilytä hilloa kolme päivää jääkaapissa, minkä jälkeen hillo on valmista käytettäväksi. Syö 1 - 2 ruokalusikallista päivässä."

- "Juo vähintään litra teetä, jossa on 2 - 3 cm inkivääriä raastettuna, yksi sitruuna ja hunajaa maun mukaan. Auttaa aina!"

9 kommenttia:

elle s'ennuie kirjoitti...

Käytettiin meilläkin lapsuudessani Vietnamin salvaa, mutta ei hajuakaan, mikä se oikein on! Sitä leviteltiin myös nuhaisen nenän alle.
Hmm, kiitos googlelle:
Kuldtähe palsam (vietnami palsam) ja Tiigrisalv on Vietnami ja Hiina vanade retseptide järgi valmistatud aromaatsed palsamid, mis sisaldavad taimseid eeterlikke õlisid (nelgi-, kaneeli-, eukalüpti- ja piparmündiõli) ja muid aromaatseid aineid (kamper, mentool).

Tiina L. kirjoitti...

HOHOO huudahdan minä. Minne unohtuivat kirjoituksessasi kaikkien flussien vihollisen äiti eli VIINASUKAT!

Kyllä! Viinasukat vievät flunssan kuin flunssan tipotiehen. Sikasellaisesta en tiedä.

Virolaiset ystävämme kertovat varmasti tarkemmin reseptin. Mies, siis oma, on sitä mieltä, että jos viinasukat ei auta, voi niistä aamulla aina tiristää pienen drinksun. Hmmm. En ihan heti suosittele.

Vietnamin balsamista ja tiikerisalvasta en sano mitään, kun en niistä mitään tiedä, mutta tästä osaan kertoa enemmänkin eli: Väinämöisen ihmetökötti, myös Haavasalvana markkinoitu.

Mainiota. Mainiota.

Ensimmäisen kerran törmäsin ko. tököttiin Piusan luolien parkkipaikalla, minne Väinämöisen näköinen valkea-pitkäpartainen maahinen oli pystyttänyt myyntipisteen. Hän myi kaikenlaisia hunajasta ja mehiläisten kennovahasta tehtyjä systeemejä. Eksottisia purkkeja ja purnukoita.

Minä sitten niitä tököttejä tutkimaan ja Väinämöinen tuotteitaan kehumaan, eritoten sitä ihmetököttiä:

"Tämä on ihanteellista ryppyvoidetta. Nuorentaa ja kaunistaa. Se sopii myös auringonpolttamaan ihoon. Se rauhoittaa kaikki allergiat. Se helpottaa hyttysten puremia, käärmeenpuremia, villisian puremia...."

Ja eikö paikalle saavu hämärän henki eli illan hyrisijä, hyttynen, ja pureudu käteeni. Pauks nousee paukama ihon pintaan.

Minä siihen, että kokeillaanpas nyt tuota ihmevoidetta. Ja niin tehtiin. Ja totta tosiaan, Holy Moses, hyttysenpaukama laski siinä silmissä.

Arvaa tuliko kaupat?!

Väinämöisen ihmetökötti on jo kauan sitten loppuun käytetty. Mutta onneksi sen vertaista (ilman kylläkin tuota Piusan Väinämöis-maahismagiikkaa) löytyy markkinoilta ja ehkä joistain kaupoistakin nimellä: Haavasalv.

Se ON ihmetököttiä. Se rauhottaa nopeasti kaikki ihon tulehdukset, se sanalla sanoen TOIMII. Luotan siihen kuin pässi suuriin sarviinsa.

Joten mikä meillä täällä Virossa on ollessa jos seagripp iskee: viinasukat jalkaan ja haavasalvaa niistämisestä rohtuneisiin sieraimiin ja -- vot - taas pelittää.

On tämä Viro monin tavoin tosi hauska maa!

Anonyymi kirjoitti...

Entäs ystävämme Teesieni, joka on ainakin Vennäinmaalla käytetty terveyttä edistävä tuote, pitää kaikki taudit loitolla... Siinä on semmoinen sieni (siis ihan elävä), jota pidetään lasipurkissa ikkunalla ja jolle "juotetaan" teetä, sokeria tms. (en oo ihan varma, mitä kaikkea pitää tai saa tarjoilla) ja purkista myös otetaan päivittäin sienen prosessoimaa lientä ja nautitaan terveyttä edistämään. Tietääkö joku tästä tarkemmin?

Kyselee Väikis, jonka perhe on juuri aloittanut seagripi-taipaleensa suurimmasta jäsenestään - toivottavasti meitsi on niin tehokas bunkkerivyöhyke, ettei alenevaan polveen sitten tartukaan.

Muuten, haluan vielä tuoda julki iloni ja ihmetykseni blogisi vahvistussanoihin liittyen: ne piristää ja ilahduttaa aina ja saa päässä aikaan suorastaan rappakaljamaisen merkitystenmetsästyksen.

S kirjoitti...

Arrrghh, kirjoitin juuri pitkän vastauksen kommentteihinne ja kun painoin julkaisunappia, ruudulle ilmestyi jokin error-ilmoitus ja teksti katosi taivaan tuuliin. Tää on niin tätä.

No, kerrataan...

elle s'ennuie, huippua, joku siis todellakin on käyttänyt vietnaminsalvaa! Kun mainitsit tiikerisalvan, niin minulla alkoivat kellot kilistä. Meillä kotona sitä oli lääkekaapissa, puhuimme tiikeripalsamista. Se oli hieno pieni lasipurkki, jossa oli eksoottista aasialaisen näköistä kirjoitusta ja tiikerin kuva. Lihaskipuihin sitä muistaakseni meillä käytettiin. Tosi vahvan hajuista tököttiä oli.

Tiina, en tiedä, mikä aivopieru minulle kävi, mutta olin jo kirjoittanut otsikkoon ja tekstiinkin viinasukista, mutta sitten pyyhin ne jutut pois. Hyvä, että otit puheeksi tämän virolaisen flunssan kotihoidon kivijalan!

Jos J:n kummitäti H on kuulolla, toivoisin, että hän kertoisi kokemuksensa hoitokeinosta nimeltä "kilusokid", eli kilohailisukat, johon hän oli jossakin päin Viroa törmännyt. Nauroimme asialle vääränä, mutta kun en muista tarinaa kunnolla, kuultakoon se ensi käden lähteestä.

Väikis, tosi kurja kuulla, että kärsäkäs on löytänyt tiensä teillekin. Toivottavasti te loppuperhe siltä säästytte. Ja onhan tässä nyt tullut näitä hoitokonsteja, ei muuta kuin kokeilemaan!

Teesieni kuulostaa aika äimistyttävältä ja juuri sellaiselta, jota en taatusti suuhuni laittaisi. Mutta tästäkin olisi hauska kuulla lisää, jos joku tietää.

Kiitän myös positiivisesta palautteesta! Valitettavasti täytyy todeta, että minkäänlaista tietoista sanojen valintaa en tässä kirjoitellessa juuri käytä, hihasta tipahtaa sitä, mitä milloinkin sattuu. Hauskaa, jos se tuntuu hauskalta!

Anna-Erica kirjoitti...

Balkanilla on tapana sivellä itseään rakijalla, eli vahvalla luumuviinalla, tässä on selvästi samantapaisuutta kun viinasukissa.. :D

Rännumees kirjoitti...

@aeb

Nythän on kyllä niin että raki on anisviinaa kuten kreikkalaisten ouzo. Se luumuviina taas on nimeltään slijvovica, tai miten se nyt kirjoitettiinkaan. Sinnepäin, anyway. :o)

Anna-Erica kirjoitti...

Rännumees,
Turkissa raki on anisviinaa, mutta ainakin ex-Jugoslaviassa rakija on hedelmistä valmistettua viinaa. Rakija on siis "katto"nimi kaikille näille viinoille; sljivovica on luumuista, kruskovac taas päärynästä, yms. Mutta kaikkia voi silti sanoa rakijaksi. Ettäs näin.

S kirjoitti...

aeb ja Rännumees, totean vain, että kiitos tiedosta! Hauskaa, mitä kaikkea voi bloginsa avulla oppia :)

Rännumees kirjoitti...

@aeb
Humbly I stand corrected. :o)

Mutta venäläisen vodkan voittajaa ei kuitenkaan ole.

Aattelepa nyt. Savustettua kalaa, suolakurkkua, pala leipää, suolattu sianrasva eli pekk, kyytipojaksi jääkappikylmää vodkaa. Mmmm!!

Jos ei venäältä muuta hyvää ole tullut niin ainakin zakuska ja vodka.

Tallinnan D-terminaalin edustalla on venäläinen ravintola Poseidon. Siellä ainakin on ihan mukiin menevä "viina-vaagen". Samoin vana linnas Ryumka-niminen. Se on Dunkrin ja Rataskaevun risteyksessä.

Related Posts with Thumbnails